siva zona

Naš mali pank bend, The Truth, se pojavio na kompilaciji “Zajednička borba”, koja je izašla pre mesec – dva. Na njoj se pored nas, nalazi još 22 benda sa ovih prostora, različitih muzičkih pravaca i političkih pozadina, neki su već uveliko poznati široj javnosti (Darko Rundek, Kud Idijoti, Atheist Rap, Kultur Schock, itd) ali sve nas je okupila ista ideja. Ideja borbe protiv fašizma. Kompilacija je rezultat napora nekoliko antifašističkih kolektiva sa prostora bivše Jugoslavije, da se okupe aktivni antifašisti/kinje i da se malo ozbiljnije povede borba protiv ove pošasti, koja kako vidimo nije pobeđena 1945. godine. Za sada mi se cela priča čini kao sjajna ideja i ova forma muzičke kompilacije gde se nalaze i malo poznatija imena, predstavlja jedan od odličnih načina da se stekne izvesna pozornost, kako šire, tako i nezavisne javnosti i time privuku oni koji su još uvek neodlučni ili neupoznati sa našom borbom.

Mi smo se predstavili sa pesmom “October Bloody October” koja je posvećena nevino stradalim Kraljevčanima za vreme II svetskog rata. Ne znamo koliko vam je poznato ali u periodu od 14. do 20. oktobra 1941. godine, nacistički okupator je streljao više od 2000 stanovnika Kraljeva (prema nemačkim podacima streljano je 2150, dok su kustosi kraljevačkog Muzeja došli do broja od 2190, i to je cifra ispod koje se ne sme ići). To je bila mera odmazde zbog prethodnih nemačkih žrtava koje su bile posledica zajedničkih napada partizana i četnika na Kraljevo (još dok su dva pokreta bila u slozi), početkom oktobra 1941. godine. Ovaj stravičan zločin je izvršen na osnovu odluke Franca Bemea, glavnokomandujućeg za okupiranu Srbiju koja pored ostalog sadrži sledeće reči: Bude li gubitaka među nemačkim vojnicima ili folksdojčerima, teritorijalno nadležni komandanti sve do komandanta puka zaključno, narediće odmah streljanje protivnika prema sledećim stopama: a) Za svakog ubijenog nemačkog vojnika ili folksdojčera (muškarca, ženu ili dete) 100 zarobljenika ili talaca, b) Za svakog ranjenog nemačkog vojnika ili folksdojčera 50 zarobljenika ili talaca. Streljanje će izvrsiti trupe. Kao uspomena na najgori zločin u istoriji našeg grada stoji Spomen Park, naziv ulice i naša pesma. Ona oslikava naše unutrašnje nemire i reprezentuje našu bol, ali ujedno nas podseća da nikada ne smemo dozvoliti da se nešto slično ponovi.

Pojava ove kompilacije je odličan trenutak da se prozbori o jednom zanimljivom fenomenu koji je prisutan na hardcorepunk sceni kako kod nas, tako i u svetu, već više godina, ali ovih dana biva identifikovan kao tzv Siva zona (Grey zone). Malo pametniji od mene kažu da je ovaj fenomen opasan jer njega čine osobine poput konformizma, nacionalizma, seksizma i homofobije. Oni kojima se može prilepiti etiketa sivozonca su spremni da jednog dana idu na koncert nekog nazi benda, a već koliko sutra da posete i neki antifa koncert. I oni sa tim nemaju nikakav problem. Uostalom, nemaju problem ni da se druže sa onima koji su otvoreno nazi orijentisani ili podržavaju takve ideje. Prevedeno na jezik običnog puka, to su oni “što nisu ni levo ni desno”, kojima su svi oni koji zagovaraju neke ideologije “ekstremisti” i što dolaze na koncerte samo zbog dobre zabave i ispijanja piva. A ponekad se to pivo pije ispred dragstora sa ortacima sumnjivog političkog opredeljenja, ali šta sad. Ismejavanjem pojedinaca i njihovih pokušaja da se izbore za scenu oslobođenu od nacista i ostalog šljama i obeležavanjem levih i desnih kao predstavnika iste ekstremističke ideologije, sivozonci banalizuju čitavu poentu hardcorepunka. Znate ono “Hardcore is more than music” i slične fraze koje se pojavljuju ovih dana i koje eksplicitno pokazuju šta zapravo hardcorepunk scena treba da predstavlja. Ove reči nikako ne mogu da dopru do mozgova pojedinih aktera scene. Oni i dalje ostaju na svojim stanovištima da je sve to sranje i da se treba samo dobro zabavljati.

E pa druže moj, nije sranje!

Hardcorepunk scena je jedino mesto na ovom prokletom svetu koje treba da ostane potpuno čisto od svih zala, bez ikakvog izuzetka. Dakle, nema mesta za nacizam/ fašizam, rasizam, homofobiju, seksizam, mačo nasilje i sve ostalo što nas truje. Nazovite me ekstremistom, ali tako sam odgajan od kako sam kročio nogom na scenu. Od Hoću? Neću!, preko Razlog Za ili sa druge strane Youth of Today-a i Oi Polloi-a i ostalih scenskih heroja i heroina, stalno su mi u glavi odzvanjale reči da je hardcore više od muzike. Reči poput “jedinstvo, prijateljstvo, snaga” ili “bash the fash” sam shvatio doslovno. One su predodredile moj razvojni put, ne samo kao pankera, nego i kao čoveka. A za mene biti čovek, znaci biti antifašista!

Gde se danas nalazi srpska hardcorepunk scena? Neko sklon šali bi rekao: “U Zoni Sumraka”, i to donekle odgovara istini. Ali napustimo li prostor šala i pošalica, možemo da zaključimo da je uticaj Sive zone u Srba jako veliki. To je valjda zaostavština istorije srpske hardcorepunk scene. Počevši od tih famoznih 90-ih, kada je veliki deo bendova bio potpuno apolitičan i nezainteresovan za teme od kojih boli glava, slično se nastavlja i danas. Izgleda da su ovi bendovi bili nešto glasniji, pa dok su tamo neki „ekstremisti“ pevali „Kratkovidost, glupost, mačo nesigurnost, neznanje, infantilnost – Sirova snaga“, ovi glasniji su pravili nekakve hardcore mačo porodice u kojima ima mesta za sve. Zato i ne čudi što se pojavljuju novi bendovi kojima je svejedno da li dele binu sa nacistima ili su nacisti ispred bine.

Uskoro nas očekuje regionalna promotivna turneja na kojoj će biti predstavljeni neki od bendova koji su učestvovali na kompilaciji. Unapred se radujem da na neki način pomognem njenoj realizaciji. Zato ako čujete da se Antifa karavan nalazi u vašem gradu priključite mu se. Do tada, preslušajte kompilaciju, odjebite Sivu zonu i ne zaboravite, postoji samo jedna zona – Antifa zona!

Vojkan

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s